За родители

Целта на Darko Team е да запознае децата със спорта и състезанията в приятелска и позитивна среда. Ние искаме децата да се забавляват и да бъдат щастливи по време на надпреварата.

Ролята на родителите в тази наша мисия е особено важна !

Родителите могат да помогнат за изграждането на добра атмосфера чрез подкрепа и създаване на добро настроение.
Ето част от нашите съвети за поведение:

Забавлението е най-важно !

Родителите трябва да са сигурни, че детето се забавлява по време на състезания или тренировка. Повечето деца започват да спортуват като си мислят, че победата е всичко, че първото място е на всяка деца. Работата на родителите е да покажат на децата, че истинската цел е да се забавляват – да си прекарват добре и да трупат опит.

Помнете. Не винаги най-талантливите или най-подготвените печелят !

В развитието на децата резултатите не са на преден план. Концентрирайте се върху старанието, а не върху класирането. В състезанията за деца често побеждават тези, които са по-развити за възрастта си. Ако детето ви загуби или не се представи добре – това не означава, че няма спортен талант. Факторите за победата в детските състезания са много и не винаги таланта или добрата подготовка са водещи.

Бъдете добър пример за подражание.

Давайте добър пример на детето си. Отнасяйте се с уважение към другите деца, треньорите и съдиите. Ако вие го правите е много е по-вероятно и детето ви да го направи.

Бъдете активни. Спортувайте и вие. Играйте с детето си, спортувайте заедно. Ако децата ви видят да се движите – те ще бъдат по-мотивирани.

Уверете се, че децата ви се хранят и пият правилно.

Родителите не могат да контролират какво се случва на пистата и как детето им ще бяга, но може да контролират режима му. Родителите могат да следят как се храни детето, колко течности приема и дали достатъчно си почива. Родители определят и създават навици за здравословно поведение.

Не бъдете треньор !
Оставете треньора да направи разбор на състезанието и да даде оценка на децата. Въпреки, че може да се намесите и да дадете насоки на детето си – винаги оставяйте треньора да води тренировката или състезанието.

Важно е ролите на родител и треньор да бъдат разделени. Работа на родителите е да насърчават децата да бъдат по-добри и да работят усилено, но работа на треньора е да им каже и покаже как да го направят.

Бъдете позитивен. Бъдете привърженици.

Винаги подкрепяйте децата – няма значение дали губят или печелят. Насърчавайте ги, учете ги да уважават съперниците. Бъдете най-големите фенове на децата.

Направете домашен плакат за подкрепа, ръкопляскайте и се насладете на състезанието. Купете си сувенир или дреха от магазина за привърженици.

Бъдете съпричастни към отбора и състезанието.